Koffie & Gezondheid

Koffiedrinken....... Er worden in ons land dagelijks de nodige potten koffie gezet en bij de koffieautomaten op de werkplek is het vaak een drukte van belang. Ook in de horeca zijn de bakjes "leut" vaak niet aan te slepen. De traditionele koffie geniet nog steeds de voorkeur, al is de vraag naar cappucino de laatste tijd enorm gestegen. De ervaren koffiedrinker(ster) drinkt gemiddeld vier tot vijf kopjes per dag. Uit sociaal oogpunt gezien is koffie drinken vaak een bindende factor. Maar is zoveel koffie drinken wel gezond? De koffiebranders, die belang hebben bij een hoge koffieafzet hebben een Voorlichtingsbureau voor Koffie en Gezondheid opgericht. Het boekje Koffie & Gezondheid is het eerste wapenfeit van dit voorlichtingsbureau. Schrijver van het boekje is voormalig universitair hoofddocent dr. Jan Snel van de Universiteit Amsterdam. Snel bestudeerde het effect van genotsmiddelen op lichaam en geest. Koffie drinken past volgens Snel binnen een verantwoord voedingspatroon. Daarbij gaat hij uit van de gemiddelde koffiegebruiker zoals boven omschreven. Hoe staat het met de bewering dat veel koffiedrinken het cholesterolgehalte in het bloed zou verhogen? Als men Turkse of boerenkoffie via een cafetière (een glazen pot) tot zich neemt ziet men het cholesterolgehalte in het bloed inderdaad oplopen. Gewone koffiefilters houden de koffievetten tegen, waardoor het cholesterolgehalte niet wordt verhoogd. Zo is ook de Senseo-koffie met haar eigen papieren filtertje in orde. Volgens het boekje heeft koffiedrinken naast de sociale en voedingsaspecten nog een positieve kant. Een bepaalde vorm van diabetes (type 2) zou minder vaak voorkomen bij mensen die flink koffiedrinken. Wie maar liefst zeven of meer koppen koffie per dag drinkt, ziet het risico op diabetes ten opzichte van bescheiden drinkers met de helft dalen. En op de vraag of koffie verslavend is geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het antwoord dat cafeïne niet als drug aangemerkt kan worden. Er bestaat immers geen behoefte om steeds méér te gebruiken en er zijn geen ernstige onthoudingsverschijnselen als men geen koffie meer tot zich neemt. Dit in tegenstelling tot alcohol en drugs. Kunnen we tenminste met een gerust hart een lekker bakje koffie tot ons nemen.........met een lekker stukje slagroomtaart of roomboterkoek erbij..........?