Uitgelicht, TWC De Vedettekes, Born.

Komende Zondag om half 9 starten de Vedettekes uit born hun nieuwe wielerseizoen, Vooraf zal er bij Cafe Salden eerst een ontbijt klaar staan waarna rond de klok van 9 uur vertrokken word voor de eerste wielertocht dit seizoen.

Voor u even een stukje historie van deze wielerclub uit born. stukje komt uit de trompetter .

Niet om de gladiolen, maar om de vriendschap
Born - Het is 1993. In het buurtcafé La Mar aan de Molenstraat klitten de vaste stamgasten samen. Gezelligheid is er troef. Bij een goed glas bier worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld en sterke verhalen verteld. In een ludieke stemming maakt Baer Martens, één van de vaste bezoekers, de opmerking om samen eens op de fiets te klimmen voor een gezellig tochtje door de Zuid-Limburgse heuvels. Die kreet slaat aan bij het sportieve deel van de stamgasten en de fietsclub is een feit.

Lopend vuurtje

Het sportieve nieuws gaat vanuit La Mar, hoe kan het ook anders, als een lopend vuurtje rond en binnen een mum van tijd telt de jonge tourclub tien enthousiaste coureurs, die op zondagmorgen hun eerste tochten maken door jet Zuid-Limburgse heuvelland en het aangrenzende gebied in de Ardennen en de Eifel. Onder het motto 'samen uit, samen thuis', staat meteen vast dat de sportieve prestatie belangrijker is dan de volgorde van aankomst. Geen wedstrijdelement dus, maar samen genieten van een sportieve inspanning. Dat concept slaat zo aan, dat het groepje van tien snel verdubbelt en een ledenstop gewenst is, om onveilige situaties op de weg van meet af aan in te perken. De bovengrens ligt inmiddels bij vijfentwintig leden, met een gemiddelde bezetting van vijftien rijders. De deelnemers zijn te vinden in alle leeftijdscategorieën.

De Vedettekes

Om de vriendschapsband meer uitstraling te geven werd gekozen voor de naam T.W.C. De Vedettekes, een benaming waaruit duidelijk blijkt dat de sportieve prestatie en niet het wedstrijdelement doel nummer één is. Als clublokaal viel de keuze op het bekende café Salden in Limbricht. De groep trekt elke zondagmorgen erop uit, ongeacht de weersituatie. Een speciale routecommissie heeft vooraf de wekelijks te volgen routes, doe om afstand variëren van 55 tot 115 km, beschreven in een routeboek. De wielerkalender van 2008 bevat niet dan 36 tourtochten, waaronder één tweedaags fietsweekend in de Eifel. Het routeboek vermeldt ook de clubregels en overige afspraken, die vooral gericht zijn op de veiligheid van de deelnemers. Belangrijk daarbij zijn ook de tips voor een deugdelijk en duurzaam onderhoud van de fietsen. Toch is er ook sprake van een clubkampioenschap, waarbij de Olympische gedachte doorslaggevend is. Clubkampioen is de fietser die in het seizoen in clubverband de meeste kilometers rijdt, waarbij elke afgelegde km één punt oplevert.

Met M/a2 van begin tot einde

'Voor niets gaat de zon op', luidt het gezegde. Dat betekent dat ook een vriendenclub als De Vedettekes niet zonder een gezonde financiële basis kan bestaan. Dat vraagt om sponsoring. Voor de herkenbaarheid op de weg is een uniforme uitrusting van het peloton een eerste vereiste. Dat komt de uitstraling zeer ten goede. De kleding van de tourrijders mag geen allegaartje zijn.

Ondanks de steun van veel sympathisanten werd naarstig gezocht naar een 'hoofdsponsor', die spoedig wordt gevonden in de persoon van Peter van den Bergh. Vanuit de gedachte dat ondernemen topsport is en dat Mullebergh en Segers-Mullebergh ook topcoaches achter de sportman of -vrouw zijn, was de bereidheid direct aanwezig om de Vedettekes financieel een stevige duw in de rug te geven. Dat heeft geresulteerd in een fraaie outfit, die de onderlinge band tussen de fietsers binnen en buiten het peloton zeer ten goede zal komen en de toekomst van de vrijetijdsclub garandeert.