Grolsch bier wordt het meest milieuvriendelijk gebrouwen

Het bier van Grolsch wordt het meest milieuvriendelijk gebrouwen. Lindeboom scoort het slechtst en de merken van Heineken vallen buiten de top 5. Dat blijkt uit analyses van de jaarlijkse duurzaamheidsverslagen van de tien populairste biermerken van Nederland door Rankabrand.nl.

Grolsch brouwt het meest milieuvriendelijk

Bij het maken van een Grolsch-biertje is de uitstoot van CO2 volgens het onderzoeksbureau het kleinst en wordt relatief weinig water verbruikt. Nummer 2 Gulpener onderscheidt zich met het gebruik van milieuvriendelijk geteelde granen uit de directe omgeving. Bavaria, op plek 3, is het meest zuinig met water.

Op een schaal van 20 punten komt Grolsch tot een score van 10. Lindeboom scoort met slechts 1 punt met afstand het slechtst. De merken van de grootste brouwer van Nederland - Heineken, Amstel en Brand - staan respectievelijk op plek 7, 8 en 9.

In het onderzoek staat verder vermeldt dat de Nederlandse biersector transparant is over verantwoord ondernemen. In de verslagen worden forse verbeteringen gerapporteerd. Zo verminderde Grolsch de CO2-uitstoot per gebrouwen biertje in de afgelopen twee jaar met 30 procent. Bij Jupiler, Dommelsch en Hertog Jan is het gemiddeld waterverbruik per biertje in dezelfde periode met bijna 20 procent afgenomen.

De onderzoeksgegeven van Rank a Brand zijn beoordeeld op basis van het groene en eerlijke beleid dat merken zelf op hun website publiceren. Vaste thema’s zijn: arbeidsomstandigheden, milieu en klimaat. De maximale score is twintig punten, te verdienen in twee categorieën: klimaatverandering en milieu.

De top 10 is als volgt:
1. Grolsch 10 (5 en 5)
2. Gulpener 9 (4 en 5)
3. Bavaria 8 (3 en 5)
4. Dommelsch 7 (4 en 3)
5. Jupiler 7 (4 en 3)
6. Herog-Jan 7 (4 en 3)
7. Heineken 6 (3 en 3)
8. Amstel 6 (3 en 3)
9. Brand 6 (3 en 3)
10. Lindeboom 1 (1 en 0)