Palm bier

Palm_Roy_Glas+bottleIn de serie bieren van het vat is het na Grimbergen en La Chouffe de beurt aan het Belgische Palmbier. We schrijven 1364. Karel IV, Keizer van Duitsland, verplichtte de brouwers bij het brouwen van bier volgens de "Novus Modus Fermentandi Cervisiam" hop te gebruiken. Met deze verordening wordt Brabant in tegenstelling tot het Graafschap Vlaanderen, dat onder het gezag van de Franse koning viel, verplicht hop te gebruiken. De Franse koning hanteerde het gruitrecht dat kruiden maar geen hop voorschreef. Hop belet dat bier verzuurt. daarom verbeterde in Brabant de bierkwaliteit spectaculair. Het bacteriostatisch effect van hop maakte dat de gistflora de overhand kon nemen: zo ontstonden de "bieren van hoge gisting" Hoge gisten, Saccharomyces Cerevisiae genaamd, zijn bij omgevingstemperatuur actief en drijven naar boven op het einde van de gisting, ze geven het bier meer smaak en aroma. De Brabantse brouwers besloten om zwaar bier te gaan brouwen, 5% (vol.alc.). Ze noemden dit bier "Special Belge" en gaven hun merk het voor- of achtervoegsel "Speciale" of "Ale". Vele merken kwamen maar verdwenen naar verloop van tijd weer snel van het toneel. Palm werd marktleider. De "Special Belge" is amberkleurig en heeft een courant alcoholvolume van om- en nabij de 5%. Ze worden volgens de infusiemethode gebrouwen. Als voornaamste grondstoffen zijn er het brouwater dat rijk is aan mineralen en de licht gekleurde mouten van maritieme gerst. Het bier wordt met zachte aromahoppen licht gehopt. Door toevoeging van "hoge gisten" bekomt men een fruitig, volmondig bier met een evenwichtige bitter- zoetbalans. Na de eerste gisting zullen tijdens het rijpingsproces de "jonge" smaken verfijnen en de typische malsheid tot stand komen. Door na de rijping het bier tot 0-graden af te koelen wordt de troebelheid gevormd die nadien uit het bier wordt gefilterd. In het Belgische Steenhuffel bevindt zich, in de schaduw van de plaatselijke kerk, de brouwerij. Deze brouwerij bestaat al meer dan 225 jaar. Echter, pas in 1975 werd de naam Palm definitief op de brouwerij bevestigd. Tot dan toe heette de brouwerij": "Den Hooren", maar omdat iedereen het toch had over de brouwerij van Palm, lag de nieuwe naam voor de hand. Het is een knipoog naar de "palm"der overwinning. Den Hooren is in 1597 gebouwd en één van de eerste brouwers was Jean Baptiste De Mesmaecker. Sinds die tijd is de brouwerij in de familie gebleven. Sterk verbonden aan de Palm-brouwerij is Kasteel en Stoeterij "Diepensteyn". Deze stoeterij biedt onderdak aan een 20-tal rasechte Belgische trekpaarden.
Het trekpaard in het logo van de brouwerij benadrukt de "roots" en de authenticiteit van Palm. Door de opkomende industrie verloor dit stoere paard zijn economische betekenis en werd zelfs met uitsterven bedreigd! Daarom steunt Palm dit uniek levend beschermd cultuurpatrimonium. en tracht zij met initiatieven het trekpaard een nieuwe recreatieve rol toe te bedelen. In ons café heeft het Palmbier haar plekje aan de toog ingenomen. Het is al bijna niet meer weg te denken uit ons assortiment. We schenken het bier in bolle- of hoge glazen waarbij er een voorkeur uitgaat naar de hoge glazen. Maar uit welk glas men dit typische bier ook drinkt, Palmdrinkers weten de specifieke en kwalitatief uitstekende smaak van dit Belgisch bier op waarde te schatten. Voor hen geldt dan ook steevast de slogan:
Palm, ook als er nìets te vieren valt!

In de serie bieren van het vat is het na Grimbergen en La Chouffe de beurt aan het Belgische Palmbier. We schrijven 1364. Karel IV, Keizer van Duitsland, verplichtte de brouwers bij het brouwen van bier volgens de "Novus Modus Fermentandi Cervisiam" hop te gebruiken. Met deze verordening wordt Brabant in tegenstelling tot het Graafschap Vlaanderen, dat onder het gezag van de Franse koning viel, verplicht hop te gebruiken. De Franse koning hanteerde het gruitrecht dat kruiden maar geen hop voorschreef. Hop belet dat bier verzuurt. daarom verbeterde in Brabant de bierkwaliteit spectaculair. Het bacteriostatisch effect van hop maakte dat de gistflora de overhand kon nemen: zo ontstonden de "bieren van hoge gisting" Hoge gisten, Saccharomyces Cerevisiae genaamd, zijn bij omgevingstemperatuur actief en drijven naar boven op het einde van de gisting, ze geven het bier meer smaak en aroma. De Brabantse brouwers besloten om zwaar bier te gaan brouwen, 5% (vol.alc.). Ze noemden dit bier "Special Belge" en gaven hun merk het voor- of achtervoegsel "Speciale" of "Ale". Vele merken kwamen maar verdwenen naar verloop van tijd weer snel van het toneel. Palm werd marktleider. De "Special Belge" is amberkleurig en heeft een courant alcoholvolume van om- en nabij de 5%. Ze worden volgens de infusiemethode gebrouwen. Als voornaamste grondstoffen zijn er het brouwater dat rijk is aan mineralen en de licht gekleurde mouten van maritieme gerst. Het bier wordt met zachte aromahoppen licht gehopt. Door toevoeging van "hoge gisten" bekomt men een fruitig, volmondig bier met een evenwichtige bitter- zoetbalans. Na de eerste gisting zullen tijdens het rijpingsproces de "jonge" smaken verfijnen en de typische malsheid tot stand komen. Door na de rijping het bier tot 0-graden af te koelen wordt de troebelheid gevormd die nadien uit het bier wordt gefilterd. In het Belgische Steenhuffel bevindt zich, in de schaduw van de plaatselijke kerk, de brouwerij. Deze brouwerij bestaat al meer dan 225 jaar. Echter, pas in 1975 werd de naam Palm definitief op de brouwerij bevestigd. Tot dan toe heette de brouwerij": "Den Hooren", maar omdat iedereen het toch had over de brouwerij van Palm, lag de nieuwe naam voor de hand. Het is een knipoog naar de "palm"der overwinning. Den Hooren is in 1597 gebouwd en één van de eerste brouwers was Jean Baptiste De Mesmaecker. Sinds die tijd is de brouwerij in de familie gebleven. Sterk verbonden aan de Palm-brouwerij is Kasteel en Stoeterij "Diepensteyn". Deze stoeterij biedt onderdak aan een 20-tal rasechte Belgische trekpaarden.
Het trekpaard in het logo van de brouwerij benadrukt de "roots" en de authenticiteit van Palm. Door de opkomende industrie verloor dit stoere paard zijn economische betekenis en werd zelfs met uitsterven bedreigd! Daarom steunt Palm dit uniek levend beschermd cultuurpatrimonium. en tracht zij met initiatieven het trekpaard een nieuwe recreatieve rol toe te bedelen. In ons café heeft het Palmbier haar plekje aan de toog ingenomen. Het is al bijna niet meer weg te denken uit ons assortiment. We schenken het bier in bolle- of hoge glazen waarbij er een voorkeur uitgaat naar de hoge glazen. Maar uit welk glas men dit typische bier ook drinkt, Palmdrinkers weten de specifieke en kwalitatief uitstekende smaak van dit Belgisch bier op waarde te schatten. Voor hen geldt dan ook steevast de slogan:Palm, ook als er nìets te vieren valt!

Geef een reactie