Mort Subite

Mort_Subite_Xtreme_KriekIn onze serie "Biersoorten" willen we vandaag aandacht besteden aan een typisch Belgisch kersenbier met de naam Mort Subite. Geschriften - opgesteld door geestelijken - maken in 1604 voor het eerst gewag van een boerderij annex brouwerij in het pittoreske Pajottenland. De brouwerij in het Vlaams-Brabantse Kobbegem werd op het eind van de 17e eeuw uitgebouwd door Joris van der Hasselt en later door de verwante familie De Keersmaeker. De brouwerij ontwikkelde zich en ging zich na verloop van tijd specialiseren in het produceren van geuzebier onder de naam Mort Subite. De brouwerij ligt na al die jaren nog steeds in het licht glooiende landschap, de omgeploegde akkers en malse weilanden. Het gezapige karakter van de streek en de eigenheid van het dorp is al die eeuwen overeind gebleven. Maar ook het bier heeft niets van zijn authentiek karakter verloren. De brouwerij behoort tot het selecte gezelschap van brouwerijen dat op artisanale wijze geuze
produceert. Het proces van spontane gisting is uniek omdat de luchtsamenstelling en de klimatologische omstandigheden in de Zennevalei en het Pajottenland nergens te evenaren zijn. Mort Subite is een product dat past bij de geneugten des levens. De naam is daar niet vreemd aan. In de beginjaren van de 20e eeuw baatte Theophile Vossen in Brussel de zaak 'La Cour Royale' uit. In zijn Brussels café was het knus en werd plezier gemaakt. Ook het dobbelspel werd er veelvuldig bedreven. De verliezer bij het Pitjesbak-spel werd in die tijd de mort genoemd. Als het spel moest plaatsruimen voor het werk, beëindigden de gasten het spel met een laatste worp, de ''Mort Subite'. Omwille van de populariteit van het spel in zijn café wijzigde Vossen prompt de naam van zijn etablissement in "A la Mort Subite". De lambik die hij serveerde, afkomstig uit Kobbegem, kreeg later ook deze naam mee. Het kriekbier Mort Subite wat wij in ons café uit de fles schenken is een mengeling van oude en jonge lambik waaraan verse krieken zijn toegevoegd. De krieken worden voor de brouwerij door middel van geïntegreerde teelt op een biologisch verantwoorde wijze gekweekt in Tienen. Na minimaal 5 maanden rijping op eiken vaten ontstaat Kriek Lambik. Mort Subite Kriek wordt gedronken in het ballonglas Mort Subite. Het alcoholpercentage is 4,5%, het heeft een hel rode kleur en de smaak is fris zuur-zoet. De brouwerij in Kobbegem maakt deel uit van het concern Alken Maes Brouwerijen.

In onze serie "Biersoorten" willen we vandaag aandacht besteden aan een typisch Belgisch kersenbier met de naam Mort Subite. Geschriften - opgesteld door geestelijken - maken in 1604 voor het eerst gewag van een boerderij annex brouwerij in het pittoreske Pajottenland. De brouwerij in het Vlaams-Brabantse Kobbegem werd op het eind van de 17e eeuw uitgebouwd door Joris van der Hasselt en later door de verwante familie De Keersmaeker. De brouwerij ontwikkelde zich en ging zich na verloop van tijd specialiseren in het produceren van geuzebier onder de naam Mort Subite. De brouwerij ligt na al die jaren nog steeds in het licht glooiende landschap, de omgeploegde akkers en malse weilanden. Het gezapige karakter van de streek en de eigenheid van het dorp is al die eeuwen overeind gebleven. Maar ook het bier heeft niets van zijn authentiek karakter verloren. De brouwerij behoort tot het selecte gezelschap van brouwerijen dat op artisanale wijze geuze produceert. Het proces van spontane gisting is uniek omdat de luchtsamenstelling en de klimatologische omstandigheden in de Zennevalei en het Pajottenland nergens te evenaren zijn. Mort Subite is een product dat past bij de geneugten des levens. De naam is daar niet vreemd aan. In de beginjaren van de 20e eeuw baatte Theophile Vossen in Brussel de zaak 'La Cour Royale' uit. In zijn Brussels café was het knus en werd plezier gemaakt. Ook het dobbelspel werd er veelvuldig bedreven. De verliezer bij het Pitjesbak-spel werd in die tijd de mort genoemd. Als het spel moest plaatsruimen voor het werk, beëindigden de gasten het spel met een laatste worp, de ''Mort Subite'. Omwille van de populariteit van het spel in zijn café wijzigde Vossen prompt de naam van zijn etablissement in "A la Mort Subite". De lambik die hij serveerde, afkomstig uit Kobbegem, kreeg later ook deze naam mee. Het kriekbier Mort Subite wat wij in ons café uit de fles schenken is een mengeling van oude en jonge lambik waaraan verse krieken zijn toegevoegd. De krieken worden voor de brouwerij door middel van geïntegreerde teelt op een biologisch verantwoorde wijze gekweekt in Tienen. Na minimaal 5 maanden rijping op eiken vaten ontstaat Kriek Lambik. Mort Subite Kriek wordt gedronken in het ballonglas Mort Subite. Het alcoholpercentage is 4,5%, het heeft een hel rode kleur en de smaak is fris zuur-zoet. De brouwerij in Kobbegem maakt deel uit van het concern Alken Maes Brouwerijen.

Geef een reactie