Grimbergen Bier

Eerste in de reeks is het Grimbergen bier. In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente Grimbergen (B) een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen. Naast godsdienstige taken, legden de paters zich toe op de kunst van het brouwen. De abdij was gekend voor zijn gastvrijheid en gaf pelgrims en reizigers in vaak woelige tijden een veilig onderkomen. De Norbertijnen zetten hun gastvrijheid kracht bij met het zelf gebrouwen bier. Met de grootste zorg en precisie werd het recept op punt gezet. Eeuwenlang gaven de paters-brouwers zorgvuldig het recept door. Met oog voor traditie en kwaliteit worden de bieren van hoge gisting momenteel door Alken-Maes gebrouwen. De abdij van Grimbergen is diverse malen verwoest door branden, doch steeds herrezen. De feniks in het logo symboliseert deze wederopstanding. Het geheim van het bier van Grimbergen bleef door de tijden heen gelukkig bewaard en wordt nog steeds gekoesterd.

Abdijbiermuseum te Grimbergen (B) Het unieke abdijbiermuseum in Grimbergen
biedt historische informatie over het ontstaan en de evolutie van het abdijbier Grimbergen. Het Grimbergse abdijbiermuseum geeft een originele en didactische kijk op de rol van het bier voor de abdij sinds haar stichting in 1128 door de Heilige Norbertus. Binnenin wacht de bezoeker een zeer eigentijdse en originele kennismaking met authentieke voorwerpen en originele afbeeldingen, de betekenis van het bier in de middeleeuwen, evenals de mysterieuze symboliek rond de feniks, het eeuwenoude symbool van de abdij. Dit museum is te vinden aan de Abdijstraat te Grimbergen (B).

Grimbergen bier bij Cafe Salden Wij hebben uit de tap het Grimbergen Dubbel. De mengeling van verschillende moutsoorten en de dubbele gisting geven Grimbergen Dubbel deze typische donkere kleur en volle smaak. Het alcoholpercentage is 6,5%. Grimbergen Dubbel is een abdijbier met een dieprode "Bourgogne" kleur, zoet, bitter met veel volheid en toetsen van karamel. Andere soorten Grimbergen bieren, die bij ons niet te verkrijgen zijn, zijn Grimbergen Blond (6,7%) Grimbergen Tripel (9%) en Grimbergen Optimo Bruno.
Dit donker amberkleurig bier, dat origineel als Paasbier werd gebrouwen, maar nu het hele jaar gedegusteerd kan worden heeft een alcoholpercentage van 10%. De paters van toen hebben niet kunnen bevroeden dat hun bieren in de 21e eeuw nog volop in de belangstelling staan. De brouwers van nu (Alken-Maes) brouwen de Grimbergen bieren welliswaar met moderne technische hulpmiddelen, maar nog steeds met dezelfde zorgvuldigheid als toen. En voor ons geldt:


"Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand...."

Geef een reactie